Vår strävan är att ha nöjda elever och lyckliga hästar

Mail till ridskolan: info@rappestadridskola.se

Vår målsättning

är att tillhandahålla en god ridundervisning enligt ridsportförbundets rekommendationer. I undervisningen ska allt ingå som gör att man så småningom ska kunna hålla egen häst med hjälp av de kunskaper man fått på ridskolan.
En ridskolehäst är en vanlig häst och skall behandlas som vilken annan häst som helst. Den är alltså inte bara ett redskap som man ska lära sig rida på! Vi vill att de elever som kommer från vår ridskola ska ha ett gott "horsemanship" och alltid sätta djurets välbefinnande i första rummet

* I vår ridundervisning ingår samtliga följande moment:

Dressyrridning från nybörjare upp till MSV nivå med möjlighet till programridning någon gång per termin.

Hoppning (ungefär var 3:e gång).Vi hoppar sällan höga hinder eftersom det sliter hårt på hästarna. Möjlighet att deltaga i mindre hopptävlingar finns

Uteridning (i mån av väder och ljus)

Lugna pass med mer inriktning på ryttaren (balans och sitsövningar). För att kunna rida bra måste man vara avspänd, balanserad, orädd etc. Balansövning är ett alldeles utmärkt sätt att träna allt detta på.

Vår undervisning följer i alla avseende den plan som ridsportförbundet o ridfrämjandet rekommenderar!

*Våra hästar passar alla typer av ryttare utbildningsmässigt

Vi tycker att vi har hittat en bra balans från nybörjarhästar till mer avancerade hästar.
Det måste finnas små hästar till små ryttare och stora hästar till större ryttare! Detta gör att du oftast kan få den typ av häst som du vill ha, men ibland även får prova på andra typer av hästar. Det är ju det som är lite av tjusningen med att rida på ridskola, du får möjlighet att prova många olika hästtyper!
Gå gärna in på länken:Ridskolehästar/ponnyer så kan du läsa mer om våra hästar.

* För att kunna bedriva en bra ridundervisning, krävs friska hästar.
En av anledningarna till halta hästar är tyvärr överbelastning av för tunga ryttare. Detta har fått oss att besluta införa en viktgräns.
Efter samtal med ridskolor runt omkring har vi kommit fram till att 90 kg är en lämplig gräns.

Vi kommer INTE att säga upp någon som ligger på gränsen, utan gränsen sätts på nya elever som ska börja rida hos oss.

Om du är medveten om att du är ett gränsfall, så vore vi tacksamma om du inte protesterar när du blir hänvisad till hästar som klarar av att bära lite mer. Väger du betydligt mer än vår viktgräns är vi tacksamma om du hoppar över ”hoppgångerna” och rider igen dem vid annat tillfälle (dressyr). Du får gärna prata med din ridlärare om hur vi ska lägga upp det.

*Frågor 

angående ridskola och undervisning besvarar vi gärna, vi vill ju naturligtvis att alla våra kunder ska vara nöjda! Är det något du saknar får du gärna komma med förslag till förbättringar!

Lämna en lapp till din ridlärare eller ring Christine Esping på 0708 944761

 

Till dig som är nybörjare:
Här kommer lite information om tillvägagångssätt, utrustning mm


Nybörjarlektionen består av en halvtimma teori och en halvtimma ridning de två första terminerna. 

Vi vill att barnen ska lära sig grunderna på ett tryggt och säkert sätt. Vi har inte som krav att föräldrar ska gå med och leda, men det är tillåtet ifall barnen vill ha det så. Föräldrarna bör vara "passiva" ledare och ej "stödundervisa" sina barn eftersom barnen då lätt blir splittrade och får svårt med koncentrationen. Av samma anledning bör föräldrarna inte heller prata med barnen från läktaren under pågående lektion.


Teorin är till största delen av praktisk karaktär. Barnen ska lära sig umgås med hästen på ett säkert och naturligt sätt och samtidigt få inblick i skötsel av både häst, stall och utrustning. I den rent teoretiska biten ingår sådant som: raser, färger, tecken, sjukdomar etc etc.


Ryttarens utrustning består av: skor eller stövlar med klack, oömma byxor utan hårda sömmar på insidan, vantar eller handskar(en del tycker det är bra) samt godkänd hjälm. Hjälm finns att låna. Många använder säkerhetsväst, men det är inget krav från vår sida. Eftersom det är mycket viktigt att västen är tillpassad efter ryttaren har vi ej några västar för utlåning.


För övrigt följer nybörjarridningen samma principer som den övriga undervisningen.

 

 

 

 

 

Uteritter på vår och höst brukar uppskattas av elever och hästar!