Nybörjare

 

För mer info, skicka ett mail till info@rappestadridskola.se 

 


Här kommer lite information om tillvägagångssätt, utrustning mm.

Nybörjargrupperna följer samma regler som övriga grupper på ridskolan, max 10 elever per grupp.

Nybörjargrupperna delas in i tre olika grupper:

Nybörjare 1 för den som är helt nybörjare och rider sin första termin. Halvtimme ridning och halvtimme teori. Teori av praktisk karaktär som mest består i att lära sig iordningsställa hästen innan och efter ridning.

Nybörjare 2 för den som har lite vana, kan rida utan ledare för det mesta och rider sin andra termin. Halvtimme ridning och halvtimme teori. Teorin här fortsätter att vara mest praktisk, men  även lite inriktad på hästens exteriör, färger, foder, utrustning mm.

Nybörjare 3 för den som kan rida själv, utan ledare och rider sin tredje termin. Ridning heltimme, ingen teori.


Nybörjarlektionen består alltid av en halvtimma teori och en halvtimme ridning de två första terminerna. Dock kan de som gått knatteridning ett par terminer hoppa in direkt i Nybörjare 2-grupp om vi anser att de är mogna för det.

Vi vill att eleverna ska lära sig grunderna på ett tryggt och säkert sätt. När det gäller barngrupper ser vi gärna att föräldrar går med och leder den första tiden. Vi ber er dock att ni då förblir passiva ledare och ej stödundervisar barnen, eftersom de annars lätt blir splittrade och får svårt med koncentrationen. Av samma anledning bör föräldrarna inte heller prata med barnen från läktaren under pågående lektion.


Teorin är till största delen av praktisk karaktär. Eleverna ska lära sig umgås med hästen på ett säkert och naturligt sätt och samtidigt lära sig skötsel av både häst, stall och utrustning. I den rent teoretiska biten ingår sådant som: ridvägar på bana, raser, färger, tecken, sjukdomar etc.


Ryttarens utrustning består av: skor eller stövlar med klack, oömma byxor utan hårda sömmar på insidan, vantar eller handskar samt godkänd hjälm. Hjälm finns att låna. Många använder säkerhetsväst, men det är inget krav från vår sida. Eftersom det av säkerhetsskäl är mycket viktigt att västen är tillpassad efter ryttaren har vi ej några västar för utlåning.


För övrigt följer nybörjarridningen samma principer som den övriga undervisningen.

 

Hos oss får Du rida på trygga snälla ponnyer och hästar, vilket är ett måste vid all nybörjarridning!